• Cím:   3235 Mátraszentimre, Maléter Pál u. 13.
  • Tel:     +36/20 500 6690     Fax:   -
  • Email:  info@genea.hu


A projekt bemutatására készített weblap eléréséhez kattintson az itt látható borítóképre:

       


A „Fedezzük fel együtt a Dél-zalai dombvidéket” tájbejárás sorozat során, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg 2010. március 13. és 2010. október 16. között, 13 túraútvonalat jártunk be. A túrákon résztvevők változatos időjárási körülmények között, de mindig jó hangulatban, teljesítették a távot és lettek gazdagabbak sok-sok hasznos ismerettel.

A projekt bemutatása:

A „Fedezzük fel együtt a Dél-zalai dombvidéket” tájbejárás sorozat elsődleges célja, hogy a Dél-zalai dombvidék értékeit bemutassa saját lakói számára.

Dél-Zala sokféle kimagasló természeti és táji adottsággal rendelkezik. Ezen értékek egyik jellemzője, hogy egyáltalán nem, vagy csak részben ismertek még a helyi lakosok körében is. Külön hangsúlyt fektetünk a táj megismertetése mellett, az építet és természeti és épített értékek bemutatására.

Továbbá célunk, hogy növeljük a helyi lakosság önbecsülését, táji identitását. A lakosok, nagyobb figyelmet szenteljenek ezeknek a kincseknek. A folyamat erősíti az identitásukat is, és ez szerepet játszhat abban, hogy ne vándoroljanak el a településükről.

Interaktív tanulási lehetőségek létrehozása a tájbejárás során:

  • Növényvilág közös megismerése növényhatározó segítségével a terepen
  • Állatvilág megfigyelése – nyomok, nyomkeresés, madárhangok, rovarok beazonosítása
  • Térképismeret, tájékozódás a terepen.

A tájbejárás sorozat folyamán a résztvevők elméleti és gyakorlati (vizsgálódás, személyes tapasztalat) ismereteket szerezhetnek az őket körülvevő világról.

A projekt üzenete „A természetes és az épített környezet tisztelete, ezek értékeinek megismertetésével érhető el”, mely üzenet közvetítésének eszköze az aktív pihenés népszerűsítése. A környezettudatos szabadidő eltöltés kiemelt szempontja, hogy helyszíne környezetbarát módon megközelíthető (pl. a lakóhelyhez minél közelebb van). A szabadidő környezettudatos eltöltése végső soron a környezeti erőforrásokkal való takarékos bánásmódot, ill. terhelések csökkentését segíti elő.”

A projekt megvalósítása során 13 tájbejárást valósítunk meg. A 13 tájbejárás során az adott terület természeti értékeinek bemutatására kerül sor egy rövid előadás keretében, majd interaktív módon ismerhetik meg az adott táj értékeit a résztvevők. Az egyes helyszínekre való eljutást elsősorban tömegközlekedés igénybevételével kívánjuk megoldani.

A tájbejárások az előadások mellett, amelyek a környezet bemutatását, és a környezet kímélő módszerek bemutatását segítik, gyakorlati megelőző környezetvédelmi ismereteket is nyújtanak, mivel a résztvevők megtapasztalják a gyaloglás szépségét, és előnyeit a motorizált közlekedési módokkal szemben. A tájbejárások során az egyes állat és növényfajok élőhelyének megismerése mellett tapasztalatokat szereznek a szemetelés természetromboló hatásáról, és ez által szemlélet változást érünk el a résztvevőkben. A tájbejárások alkalmával a kisebb hulladékokat összegyűjtjük, a nagyobb hulladékok helyszínét feljegyezzük, és jelezzük az érintett hatóságnak, ezzel is jelezve a résztvevőknek, hogy kis dolgokkal, mint egy műanyag palack összeszedése, is eredményeket érhetünk el a környezetünk védelmében.

Bővebb információt a projekt weboldalán olvashat.

Friss hírek

Fotó – idézőjel „ ”

május 05., 23:42

következő hirdetés „ ”

Fotó – idézőjel „ ”

május 05., 23:42

következő hirdetés „ ”

Fotó – idézőjel „ ”

május 05., 23:42

következő hirdetés „ ”

Fotó – idézőjel „ ”

május 05., 23:42

következő hirdetés „ ”

Következő menü

Fotó – idézőjel „ ”

május 05., 23:42

következő hirdetés „ ”

Fotó – idézőjel „ ”

május 05., 23:42

következő hirdetés „ ”

Fotó – idézőjel „ ”

május 05., 23:42

következő hirdetés „ ”